četrtek, 24. november 2011

Snapseed - iPhone foto app

Foto app za iPhone. Jih je polno. Od debilnih do popularnih. Nekateri so oboje. Igračkarij v smislu "Uuuuu, lej ka to nardi!" se hitro naveličaš. Alzo.  Katerega? Snapseed. Je izdelek resne softversko-fotografske firme. Ima vse, kar potrebuje resen foto app za iPhone in NI primarno namenjen delanju fish-eye-hipstagramomatik-IHAAA fotografij. Lahko delaš tudi take, ampak s tem appom fotko na enostaven način spodobno obdelaš.
Fotko izbereš med že shranjenimi fotkami na iPhonu, ali pa jo škljocneš kar iz appa. Ko fotko odpreš, se v spodnji vrsti pokaže 13 orodij-filtrov za obdelavo. Od osnovnega Automatic (poudari kontrast in barve), Selective Adjust ( izbereš področje, ki ga obdeluješ), Tune Image ( klasika; svetloba, kontrast, ambient, saturacija, white balance), Details ( ostrenje, structure), Vintage,  do Straighten, Crop, BW in seveda Grunge, Drama, Frames in TiltShift. Pri nekaterih imaš že pred-nastavljene filtre, ki jih lahko še dodatno nastavljaš; npr pri Frames imaš različne okvirje, ki jim lahko določaš debelin, položaj...
Uporabniški vmesnik je dober, orodja/filtre pa uporabljaš tako, da drsiš s prstom po ekranu. Najprej z dotikom na sliko želenega orodja le tega izbereš, nato pa z drsenjem gor/dol po ekranu izbereš filter v orodju, z drsenjem levo/desno pa določaš jakost izbranega filtra. Zveni komplicirano? Ni. S pritiskom na puščico obrnjeno v levo razveljaviš narejeno, če pa si z obdelavo zadovoljen, pritisneš na puščico obrnjeno v desno in tako potrdiš-shraniš obdelavo. Zgoraj desno lahko s pritiskom na hribček primerjaš fotko prej/potem. Orodje Tune Image je "kruh in mleko" obdelave fotk s tem appom. Korekcija barve, svetlobe, kontrasta,... s premikanjem prsta po ekranu. Zelo dobro. Orodje Details, kombinacija Sharpen&Structure,  daje prav tako dobre rezultate.  Pretvorba v črno-belo verzijo z BW filtrom, je OK. Tistih Grunge, Drama in TiltShift filtrov pa ne uporabljam prav dosti. Okvirje pač. Vintage tudi. Sta mi cool. 
Skratka. Nekaj predznanja obdelave fotografij je pri Snapseedu potrebno, drugače je škoda štirih €, kolikor stane app v iTunesih. Snapseed je pač app namenjen naprednim fotografom, ne telefonistom, ki  fotkajo. Priporočam.
PS
Na iPadu mora blesteti!