četrtek, 20. september 2007

Nikon D80 - kaj me moti

Sedaj, ko so Nikonove "vesoljske" kamere ;Nikon D300 in Nikon D3; predstavljene tudi pri nas in je evforija v glavnem že mimo (no, na uradne fotke še čakamo), bi Nikon lahko naredil kaj tudi za lastnike "navadnih" kamer. Sam sem lastnik kamere Nikon D80 in kakšen firm-ware za Nikon D80 bi pasal k' ata na mamo. Saj ne, da bi bilo z 80-ko kaj narobe. Daleč od tega. Bi pa pasal kakšen bonbonček in prenovljen software. Evo, kaj bi lahko popravili ali odpravili.

- Mali zaslonček na vrhu. Odlična zadeva. Pohvalno, da ga Nikon, tako kot konkurenca v tem razredu, ni odpravil. Na njem so vidni skoraj vsi podatki. Tudi mali znakec za kompenzacijo osvetlitve je tam. Je pa na žalost prikazan samo znakec, ne za koliko in kam si kompenziral. Za ta podatek moraš pogledat v iskalo, kjer ti črtice povejo, "kje si". Nič dramatičnega, je pa včasih zoprno vrteti kolešček levo-desno v iskanju nevtralnega položaja.

- Če imam vklopljen "predogled" in bi želel med posnetki spreminjati nastavitve medtem, ko gledam skozi iskalo, moram najprej do polovice pritisniti prožilec, šele nato lahko spremenim nastavitve. Se mi je že nekajkrat zgodilo, da nisem spreminjal zaslonke, ampak listal fotografije. Mogoče bi težavo rešila kakšna dioda, podobna tisit, ki jo je imela KM 5D, ki izklopi ekran, ko se približamo kukalu...

- AUTO ISO. Izvrstna zadeva. Ampak, zakaj pri "min shutter speed" ne morem izbrati krajši čas od 1/125sec? Zakaj ne bi imel možnost izbrati 1/320 ali 1/400sec in bi tako lahko brez težav fotografiral s 300mm objektivom v "A" načinu? To mi res ni jasno. Zakaj ne 1/500sec? Če ne veš, kako deluje in zakaj je uporaben AUTO ISO pri Nikonu D80, priporočam branje mojega testa kamere Nikon D80. Test Nikon D80.

- ISO vrednost. Zakaj se nastavljene vrednosti ne vidi v iskalu? Ajde Nikon, saj to ne bo škodovalo prodaji D200. A ne, da ne bo?

- Bracketing. Zakaj ne moreš izvesti breketinga s pomočjo samo-prožilca? Zakaj moram za vsak "breket" posnetek pritisniti prožilec? Zamaknjeni posnetki pri breketingu niso ravno zaželjeni. ..

- Matrično merjenje svetlobe. Mislim, da kljub velikemu pritoževanju in nerganju, to niti ni težava. Samo navajeni smo drugačnega merjenja. Zadnje čase ga uporabljam vedno več in pod-osvetljenih fotografij je mnogo manj. Moraš pa vedeti, kdaj ga ne uporabiti. Če je na sredini temenjši del, okoli pa svetlejši. Takrat je treba "hudo" kompenzirati ali pa "zakleniti" svetlobo. Je pa res, da bi pa lahko naredili ta sredinski del malo manj "alergičen" na temne dele... Pa večji dinamični razpon bi rešil težavo. Ne samo pri Nikonu D80 in ne samo pri Nikonu.


To je več ali manj vse, kar me pri Nikon-u D80 moti. Tistega, kar mi je všeč, je mnogo mnogo več. Mnogo več.