torek, 27. februar 2007

Test Nikon D80-slo

Vsega po malo in razlaga AUTO ISO

Vas že slišim " lanski sneg, še eden al' kaj, saj je že vse napisano". Res da? Ne bi rekel. Zakaj še en test? Ker sem prepričan, da po kakšnemu tednu druženja z aparatom nihče ne more narediti res celotnega testa. Zase vem, da ga ne bi mogel. Nikon D80 uporabljam 2 meseca in sem z njim naredil več kot 4000 fotografij, pa me še vedno lahko kakšna situacija preseneti. Zato uporabljam RAW (RAW res uporabljam, pa ne zaradi tega). Razlog, zakaj je moj test drugačen od vseh tistih objavljenih takoj po predstavitvi aparata Nikon D80 pa je : " Aparat je moj, uporabljam ga (skoraj) vsaki dan in za njega sem odštel svoj denar! " Bolje zanj, da je dober. V testu ne bom razlagal vsake posamezne podrobnosti in nastavitve pri Nikonu D80. Temu je namenjena povezava na koncu tega članka in že prej omenjeni testi. Bi bilo preveč za razlagat. Bom pa opisal lastnosti, ki so mi najbolj všeč.
Ohišje
Je manjše kot pri Nikonu D70 in večje kot pri KonicaMinolti 5D. KM 5D? Kaj ima pa KM 5D z Nikonom? Nič, razen tega, da sem bil lastnik ene preden sem prestopil k »rumenim« in ju lahko primerjam. Najprej velikost in nje pomembnost (baje, da ni pomembna). Če nimate dlani velike kot lopate, bo ohišje ustrezalo. Če imate dlani velike kot lopate, si kupite baterijsko držalo ali pa Nikon D200. Obe možnosti sta dobri. Drugače pa, ohišje bo ustrezalo veliki večini. Meni že. Razpored gumbov in kolesc na ohišju je dober in tudi večino funkcij se upravlja preko gumbov. Je pa priročnost oz enostavnost uporabe nekaterih funkcij z gumbi malce nepriročna. Npr. funkcija ISO. Zelo dobro je, da ima ISO svoj gumb in ne rabiš vstopat v Meni, da bi spreminjal ISO vrednost. Je pa malo nerodno, da je gumb ISO na levi strani ohišja, kolesce s katerim spreminjaš vrednost pa na desni. Za spreminjanje vrednosti ISO moraš tako uporabit obe roki. Na KM 5D je bil ISO gumb na desni in si lahko gledal skozi iskalo na motiv in spreminjal ISO z eno roko. Priročno, ne? Da ne omenjam posebnega kolesca pri KM 5D za spreminjanje WB. Dovolj kritike (zaenkrat). Velik plus je že to, da na Nikonu D80 lahko spreminjaš vse pomembne funkcije z gumbi, kar pa ne velja za vse konkurente. Pa še dodatni zaslonček na vrhu ohišja imaš. Najšibkejši člen ohišja so vratca za baterijo. Drama, a ne? Vse ostalo je dobro. Vsaj meni.
Gumbki in koleščki
Kolešček za izbiro načina fotografiranja-Mode dial

Ima ga, ker ga mora imeti. Na moji 80-ki je večino časa v A ali M načinu. Z njim lahko izbiraš tudi zelo priročne »trotl« funkcije. Auto, portret, pokrajina, makro,…. Če te načine pogosto uporabljaš in se ne želiš naučiti uporabljati A,S,M ali P načinov, priporočam nakup »trotl« kamere. Pa še manjša je.
Glavni in pomožni kolešček za upravljanje- Main and sub-command dial.
Ima oba! In to še kako prav pride (pa se s tem ne morejo pohvalit vsi 10MP DSLR aparati). V A in S načinu lahko " programiraš" glavni kolešček, tako da z njim izvajaš korekturo osvetlitve (EV). Lepo. V M načinu nima smisla izvajati korekturo EV (zato je M), tako da z enim spreminjaš zaslonko, z drugim pa čas. Dovolj o koleščkih, na vrsti so…
Gumbi
Gumbov je dovolj. Za vsako pomembno funkcijo je eden. Za izbiro načina osvetlitve, za delovanje AF, način proženja, ISO, korekturo osvetlitve/EV, Qual (izbira zapisa RAW-JPEG), WB, brecketing, zaklepanje osvetlitve in/ali fokusa (AE-L/AF-L), Funkcijski gumb,…. Seveda je tudi 4 smerni kolešček ( a mu rečemo rajši "izbirnik"). Z istočasnim pritiskom dveh gumbov lahko formatiraš kartico (nič bat, sta označena z rdečo piko). In vse te nastavitve lahko spreminjaš tudi v Meniju ( pa to na srečo ni potrebno).
Menu
O nastavitvah in možnostih v Meniju bi lahko napisal roman. V menuju imaš pravo malo digitalno temnico ( lahko delaš izrez, osvetljevanje, spremeniš barvno v Č/B fotko z uporabo filtrov!...) , pogledaš lahko izrabljenost baterije (v odstotkih!) in koliko posnetkov si že naredil s to baterijo, spremeniš lahko tonske vrednosti, barve, kontrast, zasičenost….. Kot da to ne bi bilo dovolj, imaš še »Custom Menu«, kjer imaš več kot 30 možnosti za spreminjanje in nastavljanje delovanja aparata. Preveč da bi opisal vse. Hvala Nikonu za »My Menu«, kjer izbereš, katere od vseh teh možnosti boš pri redni uporabi sploh pregledoval. Sta pa dve nastavitvi, ki sta mi še posebej všeč. Res všeč. No, ena je nastavitev, druga pa lastnost. Prva je AUTO ISO. Ne morem več brez tega. Ker pri Nikonu D80 visok ISO ni ovira (tudi ISO 1600 ne), je AUTO ISO zelo uporaben. V nastavitvah AUTO ISO izbereš najvišjo možno ISO vrednost fotografiranja in najkrajši čas. Pametno je uporabiti pravilo mm/hitrost (npr. pri 100mm objektivu naj čas ne bo krajši od 1/100sec). Malo rezerve tudi ne bo škodilo.
Pa poglejmo kako deluje. Pravilno osvetlitev aparat določa s spreminjanjem ISO vrednosti. Kako? Z ISO-m vendar, saj smo v digitalni dobi! Filma z vnaprej določeno ISO vrednostjo ni več v aparatu. Vsaj Nikon D80 ga nima.
V »A« načinu (prioriteta zaslonke) izbereš željeno zaslonko, čas zaklopa pa v tem načinu določa aparat. Le ta je omejen z nastavitvijo v funkciji AUTO ISO. Ta čas ni fiksen, je samo meja, od kje naprej bo aparat začel dvigovati ISO vrednost. Aparat bo nastavil pravilno osvetlitev tako, da bo najprej dvigoval ISO vrednost do izbrane max. vrednosti in šele nato bo spustil čas osvetlitve pod izbrano vrednost. Jasno? Ne? Primer. V AUTO ISO nastavitvi izbereš max. vrednost ISO 1600 in najkrajši možni čas 1/125sec. Za pravilno osvetlitev bo aparat spreminjal ISO vrednost. Če bo svetlobe manj, bo najprej dvignil ISO vrednost do vrednosti 1600 in šele nato se bo (če bo to potrebno) čas spustil pod 1/125 sec. Kje je to uporabno? Tam kjer rabiš fiksno vrednost zaslonke, čas pa ne sme pasti pod določeno vrednost, da ne bi dobil stresenih fotk. Obstaja pa omejitev. V AUTO ISO nastavitvi lahko izbereš najkrajši čas samo 1/125sec. Zakaj že? Mislim…. Če imaš objektive z goriščnico daljšo od 125mm (večina nas ima) lahko kljub uporabi AUTO ISO dobiš stresene fotke. Imamo pa Jolly-ja! M način! Ne glede na čas zaslonke, ki smo ga izbrali v AUTO ISO, ima čas zaslonke določen v M načinu prednost. Adijo stresene fotke… In (če nismo pazljivi) pozdravljene presvetljene. Smo v M načinu, kjer so izbrane vrednosti zaslonke in časa zaklopa fiksne! Zato je treba biti pozoren, da skrajšamo čas ali zapremo zaslonko, če je to potrebno. Če bo svetlobe preveč, nam bo aparat izbral ISO100(najnižja vrednost ISO), ne bo pa skrajšal niti časa niti ne bo zaprl zaslonke. M način pač, kjer aparat ne misli namesto nas. Bi bilo zelo lepo, če bi Nikon v AUTO ISO dodal krajše čase zaklopa. Mogoče z naslednjo programsko posodobitvijo? Mogoče.
Naslednja lastnost, ki mi je všeč je merjenje svetlobe v točkovnem načinu Nič posebnega? Ne bi bilo, če ne bi to delal v točki ostrenja! Tako imaš ostrenje in merjenje svetlobe v izbrani točki. Kateri konkurenčni aparat lahko to naredi?
Veliko je tega, kar mi je pri Nikonu D80 všeč. So pa malenkosti, ki bi lahko bile boljše. Naprimer. Vklopljen imaš predogled fotk na ekranu. Narediš posnetek in bi nekaj spremenil z glavnim koleščkom. Npr. korekturo EV. Začneš premikati kolešček in namesto, da bi spremenil korekturo EV, listaš posnete fotke! Pritisneš »obarač« do polovice, spremeniš nastavitev, ptiča pa ni več. Mislim…. Naslednja zadeva. V segmentnem merjenju osvetlitve rad presvetli svetle dele. Menim, da je to namerno narejeno, ker so večini »turisitičnih« uporabnikov bolj všeč svetle fotke. Lahko pa da se motim. Presvetljene dele v tem načinu lahko "brzdaš", če spremeniš nastavitev kontrasta v »Shooting menu-Custom-Tone compensation«. Sam uporabljam sredinsko uravnoteženo merjenje, ki je meni ljubše in boljše. Pa še tu imaš več možnosti. Lahko ti meri v premeru 6,8 ali 10mm. Fajn, a ne de. Nekatere stvari Nikon sploh ni omenjal kot prodajni adut. Recimo anti-statični premaz na senzorju. Ali pa že omenjena AUTO ISO in točkovno merjenje. Sam sicer nisem kupil Nikon D80 aparata zaradi teh lastnosti, sem pa zelo zadovoljen, da v aparatu so. Kot sem že napisal, nastavitev je toliko, da je skoraj nemogoče vse poznati, sploh pa je nemogoče vse uporabljati. Navadno uporabljamo tiste, ki jih poznamo in s katerimi lahko predvidimo željeni rezultat- dobro fotografijo. Če sem že naredil kakšno dobro fotografijo z Nikonom D80? Mislim da. Bi priporočil Nikon D80? Seveda. Zakaj? Ker mislim, da je dober aparat. Kaj dober. Odličen.

Pravijo, da fotografija govori tisoč besed. Spodaj jih je nekaj narejenih z Nikon D80.

f/2,8 - 1/25s - ISO 1600 - 65mm- izrez 1:1-klikni za 100% ogled
Še vedno misliš, da je ISO1600 problem? Premsili še 1x.



AUTO ISO - točkovno merjenje na oko f/4 - 1/800sec - ISO 125 - 180mm


100% izrez zgornje fotografije- klikni za pogled 1:1


Dve spodnji fotografiji tigra sta zanimivi. Posneti sta ena za drugo, razlika v osvetlitvi je pa očitna. Posledica točkovnega merjenja v drugo točko.
AUTO ISO - točkovno merjenje - f/4 - 1/125sec - ISO 180 - 180mm


AUTO ISO - točkovno merjenje - f/4 - 1/320sec - ISO 125 - 180mm


AUTO ISO - točkovno merjenje -0,7EV - f/4 - 1/200sec - ISO 100 - 180mm


Svetloba od zadaj in lepo osvetljeno(vsaj milsim, da je)

sredinsko uravnoteženo - f/4 - 1/320sec - ISO 100 - 180mm

Če bi radi izvedeli več o aparatu Nikon D80, kliknite na spodnjo povezavo
Digitutor Nikon D80