ponedeljek, 1. april 2013

Camera Awesome vs Camera+

Oziroma Awesomize vs Clarity. Awesomize je instant filter za obdelavo fotk, uganili ste, v Camera Awesome foto aplikaciji. Clarity dela isto v aplikaciji Camera+. Kateri je boljši? Pridemo do tja. Najprej nekaj osnovnih podatkov.

Obe aplikaciji sta lahko alternativa osnovni (native) iOS foto aplikaciji. Obe nudita več funkcij kot osnovna aplikacija, s tem, da jih Camera Awesome nudi več kot Camera+ ( dve možnosti rafalnega proženja, fotkanje z zamikom in intervalno fotkanje,..).

V obe aplikaciji lahko uvozite že posnete fotke in jih v aplikaciji obdelate.

Camera Awesome je free (brezplačna) aplikacija, pri kateri je nekaj (dovolj) filtrov, okvirjev,.. že v aplikaciji, precej pa jih je na voljo kot 'in app purchase', kar pomeni, da jih lahko v svežnju kupuješ po potrebi oz želji. Zaenkrat ni bilo niti potrebe niti želje po dodatnih nakupih. So obstoječe možnosti obdelave več kot dovolj. Aplikacijo je razvil SmugMug, tako da lahko fotke shranjuješ pri njih, ali pa jih pošiljah na Flickr, Twiter, Picaso,...

Camera+ je plačljiva aplikacija, kar pomeni, da ni dodatnih nakupov filtrov, okvirjev,.., ker je vse že v aplikaciji. Podobno kot trotlziher fotoaparati (in tudi DSLR-ji) omogoča možnost scenskih nastavitev; plaža, sončni zahod, senca, oblaki,... Ima tudi možnost sinhronizacije fotk med iOS napravami preko iClouda. Seveda, če si kupil aplikacijo tako za iPhone, kot za iPad. Kar je malo mimo. Sicer aplikaciji skupaj staneta manj kot mesni burek, pa vseeno. Zaenkrat imam aplikacijo samo na iPadu. Mislim, da bo tako tudi ostalo. Aplikacija za iPad ima tudi več funkcij za obdelavo.

Kar mi niti ni pomembno. Namreč število filtrov, scenskih nastavitev, ... in ostalih možnosti obdelave fotk. Za obdelavo fotk uporabljam Snapseed, ki je glede obdelave fotk daleč pred obema.

Torej. Za podrobno obdelavo fotk nobeno od teh dveh aplikaciji ne bom uporabljal. Eno bi uporabljal namesto osnovne aplikacije za samo fotogrifiranje. Katero? Camera Awesome. Meni bolj uporabna. Več funkcij za samo fotografiranje. Tudi tretjine, zlati rez, intrevlano fotkanje,... In ločeno zaklepanje osvetlitve in ostrenja. Najs.

Bi pa uporabljal možnost instant izboljšave fotk v aplikaciji. Torej, kateri instant filetr je boljši? Awesomaze ali Clarity? Awesomize! Brez debate. Res ne vem, zakaj tako hvalijo Clarity. V primerjavi z Awesomize filtrom Clarity nima niti za (zgoraj omenjeni) burek. Ne verjameš? Poglej primerjavo:

 

Fotka 1
Zgornji fotka narejena s Camera Awesome in Camera+ aplikacijo
Zgornja vrstica Camera Awesome: levo brez filtra, desno filter Awesomize
Spodnja vrstica Camera+: levo brez filtra, desno filter Clarity
 
Zgornja fotka: osnovna Camera aplikacija in obdelava v Camera Awesome in Camera+ aplikaciji
Zgoraj: osnovna Camera aplikacija
Spodaj levo: Camera Awesome
Spodaj desno: Camera+
 

Možnost nastavitev fotografiranja

Zgoraj: Camera Awsome

Spodaj: Camera+