četrtek, 20. september 2007

Nikon D80 - kaj me moti

Sedaj, ko so Nikonove "vesoljske" kamere ;Nikon D300 in Nikon D3; predstavljene tudi pri nas in je evforija v glavnem že mimo (no, na uradne fotke še čakamo), bi Nikon lahko naredil kaj tudi za lastnike "navadnih" kamer. Sam sem lastnik kamere Nikon D80 in kakšen firm-ware za Nikon D80 bi pasal k' ata na mamo. Saj ne, da bi bilo z 80-ko kaj narobe. Daleč od tega. Bi pa pasal kakšen bonbonček in prenovljen software. Evo, kaj bi lahko popravili ali odpravili.

- Mali zaslonček na vrhu. Odlična zadeva. Pohvalno, da ga Nikon, tako kot konkurenca v tem razredu, ni odpravil. Na njem so vidni skoraj vsi podatki. Tudi mali znakec za kompenzacijo osvetlitve je tam. Je pa na žalost prikazan samo znakec, ne za koliko in kam si kompenziral. Za ta podatek moraš pogledat v iskalo, kjer ti črtice povejo, "kje si". Nič dramatičnega, je pa včasih zoprno vrteti kolešček levo-desno v iskanju nevtralnega položaja.

- Če imam vklopljen "predogled" in bi želel med posnetki spreminjati nastavitve medtem, ko gledam skozi iskalo, moram najprej do polovice pritisniti prožilec, šele nato lahko spremenim nastavitve. Se mi je že nekajkrat zgodilo, da nisem spreminjal zaslonke, ampak listal fotografije. Mogoče bi težavo rešila kakšna dioda, podobna tisit, ki jo je imela KM 5D, ki izklopi ekran, ko se približamo kukalu...

- AUTO ISO. Izvrstna zadeva. Ampak, zakaj pri "min shutter speed" ne morem izbrati krajši čas od 1/125sec? Zakaj ne bi imel možnost izbrati 1/320 ali 1/400sec in bi tako lahko brez težav fotografiral s 300mm objektivom v "A" načinu? To mi res ni jasno. Zakaj ne 1/500sec? Če ne veš, kako deluje in zakaj je uporaben AUTO ISO pri Nikonu D80, priporočam branje mojega testa kamere Nikon D80. Test Nikon D80.

- ISO vrednost. Zakaj se nastavljene vrednosti ne vidi v iskalu? Ajde Nikon, saj to ne bo škodovalo prodaji D200. A ne, da ne bo?

- Bracketing. Zakaj ne moreš izvesti breketinga s pomočjo samo-prožilca? Zakaj moram za vsak "breket" posnetek pritisniti prožilec? Zamaknjeni posnetki pri breketingu niso ravno zaželjeni. ..

- Matrično merjenje svetlobe. Mislim, da kljub velikemu pritoževanju in nerganju, to niti ni težava. Samo navajeni smo drugačnega merjenja. Zadnje čase ga uporabljam vedno več in pod-osvetljenih fotografij je mnogo manj. Moraš pa vedeti, kdaj ga ne uporabiti. Če je na sredini temenjši del, okoli pa svetlejši. Takrat je treba "hudo" kompenzirati ali pa "zakleniti" svetlobo. Je pa res, da bi pa lahko naredili ta sredinski del malo manj "alergičen" na temne dele... Pa večji dinamični razpon bi rešil težavo. Ne samo pri Nikonu D80 in ne samo pri Nikonu.


To je več ali manj vse, kar me pri Nikon-u D80 moti. Tistega, kar mi je všeč, je mnogo mnogo več. Mnogo več.

19 komentarjev:

Matjaž Merčnik pravi ...

Nimam Nikona, pa vendar se z napisanim le deloma strinjam. Verjetno Nikon in Canon ter ostalu proizvajalci nimajo namena v vztopne modele dati vse bonbončke, ki jih premorejo. Kdo bi potem še kupoval dražje DSLR-je. Po moje je večina teh "kiksov" namernih. Tudi sam pri Canon 350D pogrešam kar nekaj stvari, nekatere bi morda lahko odpravili celo s firmwerom, po drugi strani pa se zavedam, da sem kupil poceni aparat, ki je za nekatere stvari pač prikrajšan.

misfits pravi ...

Auto iso maš pa jamraš. Pri slikanju s teleobjektivom je najbolš dat na M, nastaviš tak čas, da naj ne bi bilo streseno in zaslonko in ti ni treba nič skrbet.

stane c. pravi ...

Vrednost ISO pa ja ne more biti tak problem. Ostalo niti ne spada v domeno bonbončkov. Konec koncev pa nismo tukaj, da štango proizvajalcem držimo. To je delo "neodvisni testerji" na nekaterih portalih...

stane c. pravi ...

Mis, kdo ti je kriv, da si šel na Canona hehehehe. Ja, saj tako delam, ampak bi rad v "A" načinu (prioriteta zaslonke) uporabljal 300mm objektiv z AUTO ISO.

misfits pravi ...

in kakšna je prednost, če bi delal na A? Se mi zdi pri M auto iso še bolj uporaben, ker lahko kontroliraš čas in zaslonko, pri A pa samo zaslonko.
Jaz bom moral pa na 50D čakat, al pa še tam ne bo, ker Canon nima pojma o auto isu :)

stane c. pravi ...

Ti bom v živo pokazal, bi rabil kaj nekaj prosotora za razložit, zakaj "A". Na kratko: v AUTO ISO je kompenzacija osvetlitve in "A" način boljša kombinacija kot "M" način. V "A" načinu ti presvetle posnetke kompenzacija osv. temni, v M pa ne! Krajšaš čas, zapiraš zaslonko, AUTO ISO ti pa dvigne ISO in si na istem!

Anonimni pravi ...

Ja, sicer imam D200, ampak z nekaterimi zadevami se povsem strinjam. Propombi pod 2 in 3 sta povsem na mestu, čeprav se sam auto-isu izogibam, ker imam nad isom rad kontrolo. Je pa res to nerodno, če vrednosti iso ni v iskalu.

Bracketing na D200 deluje z enkratnim pritiskom na sprožilec, samo ga je pa treba držat. Že kitajski kabelski 10-pinski sprožilec ima zaklop proženja, tako da ne vidim problema. Mislim, da bi to moralo delovati tudi na d80. Če ne, te upravičeno moti.

Matrično, spot ali merjenje na osrednjem področju je pač zato, da se rabi temu primerno. Ne vidim problema z matričnim merjenjem, ko so za to ustrezni pogoji. Nanazadnje je super, da ti tudi pri manualni ekspoziciji (M)kaže v iskalu ustreznost osvetlitve. Tako lahko v M načinu s spot ali centirčno nastavitvijo meritve hitro ugotoviš za koliko blend je razlike oziroma dinamike med glavnim objektom in ozadjem. Potem je zadeva stvar odločitve ali vsekaš povprečje, ali nekaj vmes na tisto kar je pomembno. Tako je definitivno več kontrole nad dinamičnim razponom motiva, a je treba mal več delat in mislit. Je pa trud ponavadi poplačan. Nenazadnje je tam še histogram s katerim se da hitro pogruntat, koliko je treba korekcije, da ga premakneš na desni rob.

No, na d200 bi si želel še en poseben knof na ohišju za manualno nastavitev beline, pri čemer bi se avtomatično izklopil tudi AF. Preko knofov na vrhu in koleščka je preveč zamudno.

Na D80 bi pa pogrešal 4 banke za lastne nastavitve.

Nastavitev ostrenja v sami kameri bi lahko bila v več stopnjah. Enako velja za saturacijo barv.

Grip za D80 ali D200 bi lahko bil malce bolj solidno narejen oziroma bolj tog, da bi bil uporaben tudi na stojalu.

Navojna pokrovčka za 10-pinski priklop za prožilo in bliskavice sta katastrofa. Ko ju hočeš odvit ne gre, nazadnje se pa izgubita sama od sebe.

Detajl gume pod sprednjim vrtljivem koleščkom, bi morali poštimat, ker tam pogosto pride do odstopanja.

No, to bo to! Lep pozdrav!

Anonimni pravi ...

Auto-iso v M-modu deluje enako, kot v A, kot pravi Misfits, le da M omogoča kontrola zaklopa. Ko zmanjka svetlobe pri manuelni nastavitvi, pač aparat dvigne iso. Res ne vem zakaj bi bil tukaj A v kakšni prednosti. Celo nasprotno, V A načinu dejansko niso več omogočeni zaklopi časov pod nastavljenim časom. V M načinu nastaviš recimo 1/500s in blendo in na d200 auto-iso še vedno funkcionira in kompenzira dokler je za zgornjo vrednost iso nastavitve in izbrano ekspozicije dovolj svetlobe.

Sploh pa imam pa nad isom (beri šumom) na d200 rad popolno kontrolo. Auto-iso je zame čista podpora lenobe!

Anonimni pravi ...

Aja, pozbail sem še na eno zadevo. Bracketing bi moral iti do dveh blend in ne zgolj do ene blende. Da bi v treh posntekih kasiral +/-2 blendi in v petih +/- 4 blende.

misfits pravi ...

Jp, Stane, razumem.
Anonimni, auto iso ni nobena podpora lenobe, ampak samo nepoznavanje ali pa pač ne rabiš.
Ti razložim na primeru. Imaš objektiv s 500 mm in se sprehajaš, imaš na M, nastavljeno zaslonko in čas nastaviš na recimo 1/800, da zihr ne bo streseno. Iznenada prileti mimo sokol in samo nameriš pa ga ujameš, auto iso je poskrbel, da je posnetek pravilno osvetljen. Če ne bi imel takrat vklopljen auto iso in bi recimo slikal v A načinu...predno bi nastavil ustrezen iso in pazil še na dovolj kratek čas bi bil že zdavnaj mimo.
Auto iso je uporaben predvsem takrat, ko se svetlobni pogoji hitro menjajo in želiš čim bolje izkoristiti nastavitve.

stane c. pravi ...

Anonimni,

izbran čas v AUTO ISO ni fiksen! Pomeni samo, do katerega časa bo kamera spustila čase, preden bo začela dvigat ISO! Če izbereš 1/125sec pomeni, da bo ob pomanjaknju svetlobe najprej krajšala čas do 1/125sec, nato bo dvigala ISO in če še to ni dovolj, bo začela daljšati čase pod 1/125sec. Je pa v pomoč lahko stojalo ali monopod...

Anonimni pravi ...

Ok, ok, vzamem mal nazaj. Lenoba velja za tiste, ki ga uporabljajo takrat, ko za to ni prav nobene potrebe (z normalnimi zoom ali celo širokokotneži v +/- fisknih pogojih). Se pa auto-isu vseeno ne bi odrekel in ga včasih (redko) tudi uporabim. Sigurno bi bil moj odnos do auto-iso drugačen, če bi mi bilo bolj všeč tisto, kar dobiš iz recimo D200 nad iso800-1000. Ne pravim, da je (nujno) slabo, le meni ni pretirano všeč, pa naj si bo rezultat na ekranu ali printu.
Z D3 bi bilo pa najbrž drugače.

Anonimni pravi ...

Stane C

Če si v auto-iso načinu in daš kamero na manuelno nastavitev (M)je izbrani čas fiksen in prav tako blenda, kot je napisal že Misfits. Auto-iso pa še vedno prilagaja iso vrednost dokler zmore potimat ekspozicijo.

Le preizkusi in boš videl, da deluje. To kar si napisal ti je pa delovanje v A načinu (prioriteta zaslonke).

stane c. pravi ...

Heheheh, se moramo enkrat na kavi dobit. Vem, kako deluje v M. Sem tudi napisal. Ampak, v M načinu nimaš komp.osvetlitve. Normalno, ker sam štelaš zaslonko in čas. Do tukaj vse OK, če nimaš vklopljen AUTO ISO. Če pa imaš vklopljen AUTO ISO in si v M načinu in dobiš presvetlo fotografijo, pa želiš temnejšo, tega z zapiranjem zaslonke ali s krajšanjem časa, ne moreš narediti, ker ti kamera dvigne ISO. V "A" načinu pa s kompenzacijo osvetlitve v "minus" dejansko dobiš temnejšo fotografijo. Saj pravim, na kavi ali piru se moramo dobit. Če bi še vedel s kom...

Anonimni pravi ...

Najprej sem mislil, da govoriš o tem, da ko iso ne zmore več, še vedno v A načinu podaljšuje/ krajša čas pri max/min iso ..in to je seveda (lahko) neka prednost pred M načinom, ko si z M nastavitvami enkrat izven iso območja.

Zdej pa vidim, da govoriš o kompenzaciji osvetlitve in to je seveda druga stvar.

Z ročno kompenzacijo (+/- na ohišju) se pod auto-iso in v M načunu nisem "igral". Nekako se mi pa zdi, da bi to moral aparat upoštevati tudi pri dvigu iso vrednosti, če so nastavitve manuelne. Potemtakem praviš, da če recimo v M načinu manualno nastaviš zaslonko in čas in daš -1EV kompenzacije na osvetlitev (ne z blendo ali zasonko, ampak nastavitev na ohišju) naj fotoaprat tega ne bi upošteval in vedno dvignil na iso na nivo "za njega optimalne ekspozicije brez kompenzacije". Torej pri fiskni nastavitvi časa in zaslonke vedno dobiš isti iso ne glede na podano stopnjo kompenzacije na ohišju?
Potemtakem kompenzacija +/- ne deluje v M načinu pod auto-iso režimom?

No, ne vem, bom pa sprobal na D200 še danes.

Anonimni pravi ...

Stane C, res ne vem, kakšno kompenzacijo si imel v mislih, ampak kompenzacija osvetlitve +/- (na ohišju) pod auto-iso in v M načinu definitivno deluje na D200 in zelo močno dvomim, da je na D80 kaj drugače.

Pri presvetli fotki ohraniš čas in zaslonko (M) v auto-iso nastavitvi in na ohišju nastaviš - kompenzacijo (na ohišju)v minus in aparat sam nastavi manjši iso - rezultat je pa temnejša fotka ali svetlejša, če je kompenzacija v + in še ne prebiješ maksimalnega isa.
Znotraj auto-iso območja preverjeno deluje (na D200).

Tako, da ostane le prednost "A" načina, ki sem jo že napisal glede podaljševanja ali krajšanja časov ko prebiješ auto-iso območje.

stane c. pravi ...

Anonimni, kako deluje na D200 ne vem. Vem pa, kako deluje na D80. Da ne bomo govoričili tja v en dan, bom objavil nov post s fotkami. OK? Bi pa že bil čas, da poveš kdo si...

Boštjan pravi ...

Zdej mi je kliknilo, ko sem našel tole za D50:

On the D50, exposure comp is not available in manual mode. I believe this is the same for ALL cameras! In other modes, when you set exposure comp, it tells the camera to add/subtract that much exposure.

Se opravičujem, ..mea culpa..ampak glede na precejšnjo podobnost obeh aparatov, nisem vedel, da D80 ne omogoča konpenzacije ekspozicije v manualnem načinu. D200 namreč to omogoča, tudi če ni v avto-iso načinu in niti pomislil nisem, da to ne bi bilo tako. Na d200 nastaviš kompenzacijo in nato "poravnaš" v iskalu ekspozicijo na 0 in dobiš kompenzirano osvetlitev in podobno v auto-iso načinu aparat samodejno kompenzira nastavitev iso v plus ali minus glede na korekcijo.

Zdej, ko mi je jasno, da zadeva na D80 in D200 funkcionira različno, je seveda debata brezpredmetna in te popolnoma razumem, zakaj preferiraš A način oziroma si želiš krajšega zaklopnega časa na auto-iso.

Mislim, da smo vsi (vsaj jaz sem)zvedeli nekaj novega o razlikah med D80 in D200. Na koncu koncev je namen dosežen, če skozi debato spoznamo tiste malo manj očitne razlike med aparati, ki so sicer precej v žlahti.

No, ko smo že pri auto-isu, pa mene precej moti, da je na D200 (kako je na d80?!) možna nastavitev auto-iso samo do iso200, 400, 800 in 1600, vmesnih vrednosti pa ni. Nikon, hočemo firmware!!!

Klasični auto-iso sem opustil zato, ker z d200 zelo nerad prebijam iso1000 (ali iso1250), iso800 mi je bilo pa pogosto ravno še premalo. In z avto-isom do 1600 sem potem prepogosto "zaključil" s posnetkom na iso1600, tudi ko ni bilo za to nobene potrebe. To je prvi razlog.

Drugi razlog, zakaj ne maram preveč auto-isa in A načina - izkušnje .. v slabi svetlobi (dvorana) pogosto rabim recimo 1/250s (ali manj) za ustavitev motion blura in sem nastavil auto-iso na 1600 in A-način pa blendo na odprto. OK, končal sem recimo z 1/250s in iso 1000 do 1250. Zadeva deluje, ampak jaz bi 1/320s. A tega ne morem nastavit.

In potem je vmes seveda tudi kakšna bolj statična scena, ki bi jo precej raje naredil z manj šuma pri recimo 1/80s pri nižjem isu (z VR gre). Auto-iso nastavljen na 1/250s in A način te tja na 1/80s ne spustita brez prenastavitve časa zaklopa (obe nastavitvi sta zakopani v meniju, ni časa!). Četudi zapiraš blendo bo aparat najprej nabil na iso1600 nato tam vztrajal do 1/250s in tam ostal.

No, bi bilo fajn, da se oboje (max.iso in čas) nastavlja nekje na knofih na ohišju.

V M načinu pa zadeva v takih primerih na D200 deluje bolje. Nastaviš čas ki ga želiš in blendo, ki jo želiš...recimo 1/80s (ali 1/400s) in f/2.8 in auto-iso prilagodi iso in ker imaš na d200 še možnost kompenzacije osvetlitve glede na motiv (na primer osvetljeni akterji, temno ozadje...) vse deluje, kot je treba, dokler auto-iso zmore kompenzirat in to vidiš na sliderju v iskalu.

Sicer pa lahko enako pritrdim tudi Misfitsu in tebi, da je auto-iso uporabna zadeva, kjer je kratek čas zaklopa pač nuja zaradi objektiva ali pa narave motiva.

Ma, v bistvu fotkamo različne zadeve z različnimi objektivi in v različnih pogojih... tehnika omogoča, mi jo pa seveda izkoristimo vsak, kot mu najbolj ustreza. Sam se recimo ne morem navadit na knof AF-on na Nikonu in imam vse skupaj (AF in meritev) na sprožilcu, mnogi pa prisegajo ločitev funkcij in tistiga knofka AF-ON za nič na svetu ne bi zamenjali.

No,me je veselilo, da sem popestril tvoj blog, ki ga včasih z veseljem preberem!

LP, Boštjan


LP,

stane c. pravi ...

Živio Boštjan,

huh, saj to je že cel prispevek za blog!, ne samo komentar. Hvala. Sem se še sam nekaj o D200 naučil. Ja pri D80 v M načinu nimaš klasične "kompenzacije osvetltve" (EV gumbek v + ali -), ampka moraš to narediti s spreminjanjem zaslonke ali časa. Objavim foke v novem prispevku na blogu, da bo še drugim jasno, o čemu teče debata...