sreda, 10. november 2010

Firence

Firenze & Arno

Firence. Tokrat že malo bolj detajlno. "Poznavalsko" pisat o Firencah po drugem eno-dnevnem obisku Firenc ne morem. Lahko pa malo bolje strnem vtise. Zato samo na kratko.
David je še vedno na Piazza della Signoria (kopija, seveda), po Starem mostu nad reko Arno turisti še vedno bolj ali manj gledajo zlatnino v zlatarnah, Duomo-katedrala- je še vedno prazna ( in od boga dana za se ohladiti v poletni vročini) in če nisi pazljiv, te v nobel kavarni še vedno nategnejo, da se bliska.
Lani smo se skozi Firence bolj ali manj samo zapodili, letos sem si pa zadal dva cilja. Obiskati galerijo Uffizi in poskusiti najbolj znan fast-food v Firencah: vampe oz Tripe. Jap, vampe. Vse ostalo je bilo drugotnega pomena. Cilj je bil izpoljnjen le delno: galerijo smo obiskali, stojnice z vampi pa nisem našel. Smo se pa potolažili v dobri gostilni "Bibo". Dnevni meni je bil odličen: tagliatele s smetanovo omako in paprikami so bile fantastične, meso z žara se je topilo v ustih, ( hčerka brez pohanca ne more. Pravijo mu "Milanese" in ne "Viner šnicel"), tiramisu in čokoladna pita za desert sta bili odlični. Pa pogrinjka ne zaračunavajo!
Galerija Uffizi. Kaj reči o Galeriji Uffizi? Kot prvo: mater je velika! Drugo: vstopnice si rezervirajte! Tretje: mater je velika! Četro: ne stojte v napačni vrsti! Peto: Odločite se, kaj bi radi videli ( Primavera in Rojstvo Venere sta na spisku vseh), mene pa je očaral Tizian. Če vam uspe, se priključite kakšni vodeni skupini (naredite se Francoza) in poslušajte. Še bolje, imejte svojega vodiča ( je pa drago). Vzamite si čas, ne hitite, ker zadeva je ogromna!
Palačo Piti in vrtove Boboli smo prihranili za naslednje leto.

Firence ; Duomo oz katedrala

Hitenje

Nad vhodom v katedralo

Na vratih katedrale



Vzamite si čas in si oglejte kipe na Loggia dei Lanzi oz Loggia dei Signoria. Ne se spustiti na nivo nadutih Američanov in se ne prerekajte, če vas zaprosijo, da na tem mestu ne jejte, ker je to prepovedano. Vse skupaj je namreč spomenik.

Firence; praznični sprevod

Ker je bil na dan našega obiska praznik Sv.? , je bil živopisan sprevod prava paša za oči. Barve kostumov so bile fantastične!

Osvežitev v obliki narezanega sadja. Priporočam!