petek, 19. december 2008

Čokoladni sufle

To je bolj deluxe verzija sufleja, primernega prav za praznike, ki prihajajo. Ker je desna roka še vedno neuporabna(polomljeni prsti), bo ta recept samo v besedi; brez slik. Mi bo treba kar na besedo verjet, da je odličen. Gre pa takole.
Sestavine:
100g masla
300g jedilne čokolade
2x0,3dcl Armagnaca ( bo kateriokoli konjak dober. Tudi Metaxa je odlična).
200g suhih sliv
4 jajca
2dcl sladke smetane
4 jušne žlice sladkorja
To je dvodnevni recept. Najprej je treba suhe slive preko noči namočiti v štamperlu (0,3dcl) konjaka. Po namakanju polovico suhih sliv spasiraj s paličnim mešalnikom (ali v multipraktiku) in dodaj sladko smetano. Segrej in ohladi. To je preliv.
Naprej.
Preostale slive nareži na polovičke. Na vodni kopeli raztali maslo in jedilno čokolado. 4 rumenjake in 4 žlice sladkorja stepaj, dokler ne dobiš bele mase. V raztaljeno čokolado dodaj drugi štamprle konjaka in slive. Zmešaj s stepenimi rumenjaki. Iz beljakov stepi sneg in ga dodaj v čokoladno maso (najprej 1/3 snega in zmešaj, nato še 2/3 snega in zmešaj) Mešaj narahlo!
Tako dobljeno maso vlij v modele za sufle, si jih prej premazal maslom ( ali pa si jih obložil s papirjem za peko). Peči v pečici v vodni kopeli* pri 180°C- 30 min.
Postrezi s prelivom. Če se ti da, lahko sufleje tudi flambiraš.
* Vodno kopel narediš tako, da modelčke postavič v pekač in nato v pekač vliješ vodo; nekje do polovice višine modelčkov.

fotka je pa simbolična