četrtek, 16. oktober 2008

Nikon ViewNX proti Capture One 4

Zadnje čase bolj malo fotkam RAW. Se mi zdijo JPEG dovolj uporabne. Pa še za Nikon D90 ni neke pretirane izbire za RAW konverterje. Sem pa danes opazil, da ima Capure One 4 v svoji zadnji verziji že dodan Nikon D90. In sem za hec naredil primerjavo med obdelano fotko v zastonjskem in nerodnem Nikon ViewNX in Capture One 4.


Obdelana z Nikon ViewNX.


Obdelana s Capture ONE 4.

Vsake oči imajo svojega malarja, ampak meni se zdi prva fotka barvno lepša. Tudi svetloba je lepše "zajeta na prvi". Verjtno se bom kar z okornim ViewNX malo hecal.

6 komentarjev:

luka pravi ...

Slika prav pravlična.

Kreg pravi ...

Tudi meni je prva bolj všeč ;)

Luka pravi ...

Prva je vsekakor bolje obdelana. Bolj realne barve. Ni pa to merilo, kateri program je boljši. Sem pa tudi sam opazil, da drugi proizvajalci softwera ne morejo pogruntati nikonovega zaklenjenega NEF formata.
Kaj pa Capture NX si že probal? Sem se ga tako navadil, da drugih niti ne uporabljam več...

LP Luka

stane c. pravi ...

Ne, imam prešvoh računalnik. Še View NX laufa po polžje...

Grega P. pravi ...

ViewNX/CaptureNX ima sigurno lepši "prvi" izris. Si se probal kej poigrat s sliderji v C1 v4, da bi se približal ViewNX-u? Men se zdi, da spodnji fali malo kontrasta, in pa wb bolj v topli smeri.

Vsekakor je v štartu ViewNX super, škoda le, da je na voljo le paleta osnovih funkcij (kakih levels-ov se nebi branu). Če pa exportaš v PS ti pa zna prihrant kr dosti časa.

Kako je pa z detajli?

stane c. pravi ...

Detajli so tam tam, ampak ker je fotka en mčken stresena, težko sodim.
Pa v View NX ne moreš kontrolirat šuma; privzame nastvaitve iz kamere.