nedelja, 30. december 2007

SarmaKo je božič mimo in je novo leto za vogalom, se je potrebno odpraviti na tržnico.  Po zelje. Kislo zelje. V glavah. Bliža se namreč čas za sarme. Ker 01.01. kateregakoli leta je to pač sarma time!
Takole pa zgleda priprava.
Čebulo in nekaj na kocke narezanih dimljenih rebrc (ali vratovine)  prepražimo v ponvi. Solimo. Čebula naj samo postekleni. Porjaveti ne sme. Dodamo mleto meso in med občasnim mešanjem na kratko prepražimo. Samo toliko, da meso posivi. Še preden začne meso spuščati vodo, ga odstranimo.
Meso začinimo in mu dodamo riž. Začimbe dodajamo po občutku in upamo, da je občutek pravilen. Najbolj problematična je sol, a cca 2% bo pravi augenmas za meso. Da ne bi bile sarme prekisle, je obvezno poskušanje zelja. Po potrebi ga splahnemo pod vodo. 
Priprava zelja. Odstranimo velike zunanje liste in jih damo na stran. Jih bomo rabili za pokrivanje sarm. Ostalim listom obrežemo debelejše "žile".  Debele lahko izrežemo. Zelo velike liste damo na pol - za dve sarmi. Stržen narežemo na kolobarje. 
Sarme naredimo takole. Mesno maso položimo na raztegnjen zeljni list. Prepognemo z leve in desne in zarolamo do konca. Tako naprej, dokler ne zmanjka mesne mase. Količino mesa prilagajamo velikosti zeljnega lista.
Sam najprej naredim "mušter" list in nato vse liste pred rolanjem obrežem na enako velikost. Obrezkov ne zavržemo! Buh varji. Z njimi prekrijemo dno posode, v kateri bomo pekli sarme. Na zelje tesno skuapj zložimo sarme. Sledi nova plast zelja in suha rebrca. Spet sarme in po vrhu rebrca. Brez njih ne gre. Do vrha zalijemo z vodo, solimo in pokrijemo z največjimi zeljnimi listi, ki smo jih dali "na stran". 
Pečico vklopimo na 180°C. Sarme zavremo na štedilniku, kjer jih pokirite, na blagem ognju, kuhamo 20min in jih šele nato damo v pečico. Temperaturo zmanjšamo na 150°C, tako da sarme rahlo vrejo. Po cca 1,5h-2h odstranimo zeljne liste in zalijemo s prežganjem; vročemu maslu dodamo moko in rahlo pražimo. Dodamo papriko, premešamo in takoj odstranimo. Zalijemo s kozarcem vode, v katero smo vmešali mezgo. NIč bat. Prežganja je malo. Sarme vrnemo v pečico v nadaljno obdelavo še cca 1,5h. Če je potrebno, na koncu dolijemo vodo. Omaka mora biti redka, juhasta, ne gosta, kot pri polnjenih paprikah ali paprikašu. Tudi pasiranega paradižnika me dodajamo. OK?

13 komentarjev:

Kuki pravi ...

Njam njam. Inkakšno vino priporočaš zraven?????

stane c. pravi ...

Pivo!

Kreg pravi ...

Stane tole pa tako dobro zgleda, da moram nekaj pojest, tok sem lačen ...

Grega pravi ...

Njami!! :D Mam'ca je tud prej delala :)

sekundek pravi ...

Hmm, super! Še pa nisem videl recepta, kjer se sarme pečejo v pečici. Vsak dan nekaj novega :)

stane c. pravi ...

Ko jih enkrat probaš iz pečice, kuhanih ne delaš več. Baje da je "pravilno" v pečici. Kdo bi vedel.

Dan pravi ...

Lušte nam delaš. :)

Gregor Harih pravi ...

Ufff jaaa. Smo danes jedli, pa se tako fajn prilega po "pregarani" noči. :)))

Anonimni pravi ...

ejjj, stary !!!

SVAKA ČAST

romeno pravi ...

Ta recept se je lani izkazal za zmagovalnega in bomo tudi letos ponovili vajo :)

Dober tek

Jon pravi ...

trenutno pripravljam...

Anonimni pravi ...

Pozdravljen!
Ja kar že kakšnih 35 let delam sarmo in sem jo vedno kuhala, ne pekla. Vedno ni nič ostalo, ker je bila tako dobra!!!!!!!.
Ko sem odkrila vaš recept, sem si rekla, da probati ni greh. Prej nisem mesa nikoli prepražila.
Ps storjeno.
Vse sem naredila tako kot vi, le da sem dodala še cca 20 dkg na koščke nareza pršuta v maso, riž nisem kuhala, sem ga dodala kar surovega, ker se mi je prvič zdel razkuhan, dala eno veliko glavico česna noter, ker obožujem česen in okoli 2-3 kg. prekajene vratovine narezane na košćke. Da o popru sploh ne govorim, ker imam rada pikantno. Nato sem isto naredila kot vi, zalila vse skupaj z vodo in zavrela na štedilniku, nato pa v pečico za eno uro in nič več. Tako da je bil riž še kompakten. Ostalo pa isto naprej z zabelo. Od 25.litrskega lonca bi človek pričakoval, da bo imel sarmico vsaj še drugi dan, vendar sem morala pozabiti na to. Vse gre isti dan.
Ko sem na obisku v Srbiji delala mojo sarmico, sem bila privezana na štedilnik vsak dan, cela vas je hodila gledat kako pripravljam sarmo in jo jedla. Tako da sarme do božiča nisem več niti skuhala, jo je bilo preveč takrat v Srbiji.
Lep pozdrav in še čim več takšnih receptov. Irena

stane c. pravi ...

V članku ni posebej navedeno, ampak z Vegeto pazljivo! Tudi če je ni...