sreda, 05. december 2007

1750 Eurov

Včeraj so zdravniki prekinili delo v Kliničnem centru. So se zbrali in sami sebe prepričevali, da imajo prenizke plače, da jim je hudo in težko. Bogi da so. Nekdo je celo dejal, da so eksistencialno ogroženi. Ob "napovedi" prekinitve , je na VAL-u 202 zdravnik (predvidevam, da eden izmed organizatorjev "prekinitve") povedal nekaj o razlogih za prekinitev dela; plače, pogoji dela,... . Na vprašanje o višini plače je povedal, da ima po 23 letih dela osnovno neto plačo 1750€. 1750€. Osnovno neto plačo. In je po mnenju kolegov eksistencialno ogrožen. Hahahahaha. Seveda je omenil, da bo delo v ambulantah moteno med 8 in 9 uro in da naproša paciente za razumevanje. Tako kot trgovke v trgovinah in tekstilne delavke v predilnicah lahko prosijo direktorja za razumevanje, ker bi prekinile delo za k'šno ur'co. Koliko je že bilo zdravnikov med sobotnimi protesti na Dunajski kakšen teden nazaj? Bi lahko s protestniki kakšno rekli na račun "eksistencialne" ogroženosti... .

PS
Če je zdravnikov premalo in morajo zdravniki zaradi tega delati preveč, je to vsekakor narobe. Samo ne ropotat, da imate premajhne plače. Bi pač radi višje plače. Prenizkih pač nimate.

15 komentarjev:

Anonimni pravi ...

nism opredeljen glede te stavke,...
ampak ne smes vse gledat iz enega zornega kota. zdravniki majo miljonkrat vecjo odgovornost kot sivilje,... ne sam pravno odgovornost ampak tut moralno. ce sivilja zajebe eno rundo oblek to ni taka panika kot ce zdravnik zajebe zivljenje. in ko enkrat zajebe je njegovga profesionalnega zivljenja konec. on sam odgovarja za smrt pacienta, ki bi mogoce tako ali tako umrl... mors gledat tut kok majo nocnih, dolge urnike,... kar pomen da ne morjo bit tok doma pr druzinah,... kar se more pac financno poznat.
ne zagovarjam kle zdravnikov, sam glupo se mi zdi da je ponavad vedno izpostavljena sam ena stran zgodbe, k se hoce nekdo zgrazat nad necim. pac treba je stvari gledat kokr se da objektivno

stane c. pravi ...

Vse nočne, vsa dežurstva,.... so plačna posebej. Čas, ki ga pa kdo ne prebije s svojo družino je enako boleč tako za zdravnika kot za šiviljo. In ne, ne pravim da je 1750€ preveč. Je premalo?

miska pravi ...

no, malo se pozanimaj, kaksno placo imajo drugi zdravniki po svetu. Njihovo delo se pac precej drgace rangira kot pa s povprecnimi placami... je ze anonimni zgoraj veliko povedal...
torej, plače, za to kolikor delajo tukaj pri nas, imajo slabe!

stane c. pravi ...

Tako kot velika večina ostalih zaposlenih...

Anonimni pravi ...

Poglej zdravniki so eksistencionalno ogroženi ker zaslužijo burno plačo 1750€+potni stroški+dodatki(nočni,popoldanski, dežurstva itd)
a si ti sploh še pri pravi al kaj, a je tebi jasno da zdravnik nese domov z vsemi dodatki na mesec 500.000-600.000 sit starega denarja, tolk pa šivilja v npr.preventu zasluži v pol leta. Ja res je treba tem ubogim revčkom dati, mah men se res smilijo. Smilijo se mi pa tut tisti, ki umirajo na hodnikih v čakalnicah (ki so vse življenje garali za 400€ na mesec) ane.

Kreg pravi ...

Tudi sam bi rad bil takole ugrožen z tako plači 1750€ neto.

@Miška, sem se pozanimal kakšne plače imajo najboljši zdravniki na svetu, 100x manjšo, samo poglej na Kubo. Tam je ideologija, pomagaj človeku. ;)

artaud pravi ...

lepo, da tokrat ministrica, ni iz zdravniških vrst, ampak iz menedžerskih. najprej jim to ni bilo všeč, zdej pa je pa na vrsti klasično izsiljevanje, ki čaka vsakega novega ministra. večina jim žal popusti.
če se lahko obnašajo kot da so privatniki (ker je v našem slabem zdravstvu že skoraj vse plačljivo), to še ne pomeni, da bodo imeli tudi take plače. pa čeprav zdravstvenim zavarovalnicam ostaja denar, ta denar ne more iti za njihove plače. na koncu je država tista, ki je odgovorna za "ne"učinkovito zdravstvo in ponavadi prekriva to slabo stanje prav s kompromisi z zdravniki.

Anonimni pravi ...

sam sem 2.letnik medicinskega faksa
in vidim na lastnih očeh kolko je treba vložit v delo, učenje..itd.
In če se bom jaz najmanj 6 let, kolkor traja študij, študiral kot zmešan, cele dneve za knjigami, pol pa delal, ne vem 10 let, da pridobim še ustezne izkušnje, in pol zato dobil jebenih, prav si čul, jebeni 1750 evrov, pol svet res ni pravičen. Pa nič ne rečem, da drugi tudi niso nič naredli, pa da nimajo nizkih plač.

Moje mnenje, če ma šivilja 1000 evrov plače-si sigurno zasluži met 2000. Če pa ma zdravnik 1750 evrov, pa mi verjemi da si zasluži ne 3000, ampak 10.000 evrov.

Kreg pravi ...

Anonimnega, bi samo vprašala, ali hodi v šolo zato da bo pomagal ljudem v stiski in bolezni, ali zaradi denarja, ker če zaradi denarja, te ne maram imet za zdravnika.
Se pa strinjam da bi se morale vse plače zvišta za 40% po tamalem in ne za ušivih 3%.

Anonimni pravi ...

ne gre se tolko za denar, ampak za spoštovanje

Primoz pravi ...

No kaksno odgovornost imajo zdravniki? V ZDA, kjer jih brez tezav iztozis za napacno zdravljenje, ja. Pri nas pa na zalost nimajo nikakrsne odgovornosti in po vseh "strokovnih zmotah" oz. kakorkoli svojim napakam v tem trenutku recejo, v zadnjih letih, se tega povsem zavedajo... svoje neodgovornosti namrec. In zato se temu primerno obnasajo... kljub, v povprecju za njihovo delo in izobrazbo, visokim placam.

Matej pravi ...

1750 €.....moje mnenje.

Spoštujem zdravnike in mi je popolnoma jasno da se ne igrajo z Lego kockami ampak rešujejo življenja. To je vsem jasno. Je pa dejstvo da s 1750€ lahko zelo zelo lagodno preživiš mesec, ni tako? Navaden delavec dobiva plačo s katero si še računov ne mora plačati. Delati pa mora prav tako po cele dneve,včasih cele vikende in praznike. Kje je kle pravica? Eni se kopajo v dnarju, večina jih pa gnije z nekaj 100 evri na mesec. To je sramotno za državo, da ne rečem kaj drugega!!!

Pero pravi ...

Tele zdravniki so res svetniki. Samo nihče ne pove, da jih polovico dela v KLINIČNEM CENTRU še PRIVATNO in to v svojem službenem času, za katerega so že itak PLAČANI, kasirajo še po strani.

Da ne omenjam zobarjev, hujši so od odvetnikov. Za belo plombo na koncesijo sem plačal 42 EUR!!!, pa še zanič je bila narejena. Jasno računa nisem dobil. Lepo direkt v žep. Res so bogi nekateri delavci v zdravstvu.

Naše zdravstvo se bliž
a ameriškemu - po samoplačništvu, itak bi vse privatizirali. Samo ekspertiza ni na primerljivem nivoju...Upam da ne bo Sicko II posnet po Slo modelu.

stane c. pravi ...

Me zanima, če še vedno dobijo polno plačo, z vsemi dodatki, ko so na bolniški? Da cviliš, da si eksistencailno ogorožen s 1750€ je mimo. Lahko pa rečejo, da to ni dovolj za njihove potrebe...

Domen Dolenc pravi ...

jeba tle je, če se bodo plače zvišale za par procentov, se večini to ne bo poznalo skoraj nič.nekaterim se pa bo.pa naj se jum, hvala bogu,samo delavci bi si pa tud mal več zaslužil,sej se vse draži.no ja, saj mamo vsi po 2 službi:)