sobota, 15. september 2007

Prihranek prostora na disku

Ne vem kakšen sistem imate vi, ampak sam fotografije, ki mi niso všeč, zbrišem. Basta. Se mi jih res ne da gledat, pa še prostor na disku zavzemajo. Nekaj jih pobrišem že ob samem fotografiranju, nekaj pa ob prenosu fotografij v C1 LE. Tiste, ki ostanejo, shranim tako v RAW, kot v JPEG formatu. RAW shranjujem tako, da naredim mapo (npr. RAW 1) in ko se ta napolni do 4G, fotografije zapečem na DVD, RAW fotografije pa izbrišem z diska. Zapečem jih na dva DVD-ja. Eden je kao back-up. Enako naredim z JPEG fotkami, le da te zapečem samo ne en DVD. Jih pa, normalno, ne izbrišem. Pa morajo biti te, JPEG fotografije, ki so ostale v računalniku in katere na 17'' ekranu samo gledam, res tako velike? Mislim, da ne. Pravo velikost imam že na DVD-ju. Na DVD-ju so v istih mapah kot na računalniku, tako da iskanje ni problem. Sem se odločil,da bom vse fotografije, ki so va računalniku, zmanjšal na velikost 1200pikslov pa daljši stranici. Za ogled in objavo v galerijah in na blogu je še to preveč. Najboljše, tiste, ki so za razvit na papir (jagodni izbor) bom pa imel v posebni mapi in bodo tudi na računalniku v »pravi« velikosti. Koliko bom prihranil? Kar nekaj Giga prostora.

5 komentarjev:

misfits pravi ...

Še jaz napišem kako delam. Vse v RAW, imam jih na računalniku (dokler je še dovolj prostora na disku) in shranjene še na dveh zunanjih diskih, enako JPEG.
JPEG imam vse v normalni velikosti, jih pa po obdelavi v Photoshopu shranim s kompresijo 11 namesto z najvišjo 12 (tako zasedejo približno še enkrat manj prostora, razlik pa ne opazim).

misfits pravi ...

Aja, če sem prav razumel, ti vse JPEG zapečeš na DVD v normalni velikosti, samo tiste, ki jih imaš na računalniku pa zmanjšaš?
Vkolikor je tako se mi zdi vredu, samo pazi, da imaš še normalne velikosti, na tvojem mestu bi kupil še 1 zunanji disk.

stane c. pravi ...

Ja, vse JPEG imam v normalni velikosti na DVD-jih. Na računalniku so pa 1200x--- .

OLKI pravi ...

Jaz imam pa trenutno malce štalo...

dva večera že tuhtam kako zorganizirati arhiv fotografij.

Disk v Macu 120Gb, bi imel za delo. potem imam na firewireu 500Gb WD Mybook, ob njem pa na USB še 320Gb.

In razmišljam nekako takole: 500-ka za RAW+DVD backup, 320GB pa za JPEG-e..

Mah zmeda čista tole.

sekundek pravi ...

Priporočam, da DVDje tu in tan na frišno presnameš. Imam slabe izkušnje, da so nekateri DVDji že po treh letih neberljivi. Sicer so pa diski 500G in več dost pocen, tako da se niti ne trudim več s shranjevanjem na DVDje.