sreda, 10. oktober 2007

Kompakten fotoaparat. Kateri?

Katerega trotla izbrati? Sem zadnje čase "uradni vnašalec" fotoaparatov na portalu Slo-Foto. Sem jih že kar nekaj vnesel, tako da sem pri specifikacijah na tekočem. Ne pri ergonomiji, odzivnosti, uporabnosti, šumu,.... Pri specifikacijah. In kaj sem opazil? Da so si zelo podobni. Je nekaj izjem, ampak nič pretresljivega. Tudi v pogovoru na forumih se pri kompaktih vse vrti okoli istih zadev; šum, kakovost slike, ostrina,.... Kot da je to pri kompaktih ne vem kako pomembno. Je, ampak ne bi smelo biti odločujoče. Saj gre vendar za komapkte in ne DSLR-je. V analogni dobi sem imel trotla Canon Prima Zoom Shot. To je bil moj "primarni" aparat. Katere funkcije sem uporabljal? Nobene. Kolešček je bil vedno na zeleni AUTO poziciji. Čista avtomatika. ISO? Ja, film je bil ISO ja. Tak, v rumeni škatlici, pa sonček je bil gor narisan. Zoom? Lahko si nekaj približeval, ja. Hitrost objektiva? Je šel hitro not, ko sem aparat izklopil. Kaj hočem povedat? Da še nisem opazil digitalnega trotla, ki bi bil zasnovan na filozofiji analognih trotlov. Poleg Nikona D80 imam še Canon PS A85. No, ima ga hčerka, ki ga tudi veselo uporablja. Na kateri funkciji? Zeleni AUTO, pa vklopljena bliskvica! Tako kot jaz včasih. Ima sicer precej ročnih nastvaitev, ki sem jih v "pred-DSLR" dobi tudi uporabljal. Mislim pa, da velika večina uporabnikov, dodatnih funkcij, na temu in podobnih trotlih ne uporablja kaj dosti. Če sploh. Zato bom napisal, kakšnega trotla, bi si poleg DSLR-ja, sam želel .

Velikost: majhen. Za v srajčni žep.
Teža: lahek, da ne strga srajčnega žepa
ISO: AUTO. Kaj koga briga, koliko je. Važno, da je posnetek pravilno osvetljen. Pa ne rabim ISO800. V trotlu ne.
Zoom: bolj kot to, koliko ima zoom-a, me zanima, kakšen je šoroki kot. Tudi če je samo 28mm brez zoom-a bo OK. Tudi 35mm je še sprejemljivo. Zoom-a tudi če ni.
Objketiv: Naj bo dober. Naj bo slika ostra od roba do roba pri najmanjši zaslonki. Zato tudi ne vem kako nizke zaslonke ni treba. Boke, neostrina, DOF, minDOF je za DSLR-je... Itaq morajo biti mamice in očetje "ostri" tam nekje v 37 vrsti šolske jedilnice. Sicer sem napisal, da kakovost slike pri kompaktu ni najbolj odločilna , ampak zmazkov na fotografiji ne rabimo.
Število pixlov: 7MIO je zgornja meja. Format naj bo 4:3 in mogoče 16:9. Ta je za sončne zahode...
Ravnovesje beline: AUTO. Najbolj naj bo "spedenan" za sončno vreme in navadne žarnice.
Ekran: velik, z veliko ločljivostjo. Marketing, tukaj lahko zbezla.
Kompenzacija osvetlitve: Ja, fotka naj bo svetla, a ne!
Kvaliteta fotografije: taka kot pri povprečnem analognem trotlu z ISO 200 filmom razvita na 10x15.
Filmčki: čim boljši!
Glede na to, da sem oklestil 3/4 aparata, cena ne bi smela biti problem.

Mogoče pa že kakšen telefon oz mobitel to omogoča? Kaj pa vem. Pri mojem mobitelu tako ali tako uporabljam samo telefon, budilko in SMS.

Glede uporabe kompaktnih kamer ( Point&Shoot "P&S" jim pravijo Ameri) si preberi kakšno vrstico tukaj Tips for using P&S in tukaj Buying a P&S. Oba linka sta na www.photo.net . Močno priporočam ogled fotografij na tem portalu. Močno.