nedelja, 14. oktober 2007

Škof Rožman vs Maršal Tito 1:1

Po podaljšku. Pa sodnikom so po tekmi odvzeli licenco. Baje da so prej igrali za eno od ekip, pa so bili malo pristranski. Eden je baje še na sojenju imel mikico z napisamo "Che".
Kot kaže, je res vse odvisno od tega, za koga navijaš. Partizani najdejo pri Titu same pozitivne stvari. Enopartijski sistem je sicer bil, ampak po meri človeka. Diktatura, če je že bila, pa je vendarle bila najblažja izmed vsek komunističnih diktatur. Skoraj benigna da je bila. Trikratni narodni heroj je pa moral biti, saj je rešil ranjence na Neretvi.... (brezglavega bežanja in povelja "Kud koji mili moji" po ofenzivi na Sutjeski raje zamolčijo). Je bil tak, "Veseli dikator", kot pravi Žarko Petan.
Škof Rožman. Ga zadnje čase hvalijo na vsa usta. Slovenska Cerkev ga brani že desetletja, zadnje čase pa tudi vse več zgodovinarjev, arhivarjev,... Tudi sodniki. Teli novi, ki so se učili sodit od tistih, ki so prej sodelovali z enim od moštev. Pravijo, da so tisti sodniki prej, nekaj zamočili. Pa so sedanji sodniki rekli, da sojenje ne velja. Rožmanovi simpatizerji ga opisujejo kot prijaznega pastirja, z dušo in srcem za svoje ovce. Je sicer res bil na prisegi, ko so domobranci prisegali Nemcem , ampak samo kot dušni pastir svojih domobrancev. Drugače ne. Pa pobudo za ustanovitev domobrancev je dal v dobri veri (ja, saj je bil škof, a ne). Pa neko odlikovanje al' kaj Italijanskemu generalu je tudi podelil s pištolo na sencah. Celo komuniste naj bi reševal. Vse fotografije na katerih se smeji in rokuje skupaj s Švabi in Makaronarji so pa seveda retuširane. Pa srce se mu je trgalo, ko je po vojni pobegnil in zapustil svoje ovčice...
Bom prvim in drugim povedal eno skrivnost Za enega in drugega velja tisto, kar pravite o enemu izmed njiju njegovi privrženci, IN TUDI TISTO, kar pravijo o taistemu njegovi nasprotniki.
Za vse "Vesele in manj vesele diktatorje", ki so prišli na oblast z udarom ali kako drugače obstaja zdravilo oz zgled. Nelson Mandela.
Za vse "Rožmane" na slovenskem, ki so se bali za svojo rit in so sodelvali z okupatorjem pa velja, da bi se lahko zgledovali po Alojziju Stepincu. Je med vojno povedal vsem, kar jim gre. Nacistom, ustašem, fašistom in komunistom. Slednjim še enkrat, po vojni, saj je ostal s svojimi ovčicami in ni spizdil v tujino....