četrtek, 6. september 2007

Težave hujšanja

Bi lahko rekel, da se na hujšanje (in tudi rejenje) spoznam. Nekje po 20 letu sem začel počasi nabirati kilograme in kar naenkrat sem iz 90kg prišel na 100. V tistem obdobju sem se tudi nehal rekreirati. Košarka, nogomet, tenis, .... nič več. Vzročna povezava? Mogoče. Nato sem hujšal in se redil, hujšal in se redil.... . Dokler nisem pristal pri 114kg. Nemogoče! Spet hujšanje. Tek po PST-ju, odpovedovanje hrani, diete,.... . Prišel pod 100kg, nato pa spet počasi nazaj. Gor, dol, gor, dol..... . Že 20let. Saj vem, je treba spremeniti življenski slog in ne hujšati. Saj ga spremenim. Dokler hujšam. In še malo potem. Nato pa nazaj po starem.... .
Težave pri hujšanju so zelo podobne težavam pri kajenju. 15. septembra bo točno leto in pol odkar sem nehal kaditi. Mi je uspelo brez hudih kriz in brez obližev (Nikorete al' kaj so že). Ko je prijatelj hotel nehati, je bil polepljen z obliži po obeh rokah, pa je zdržal ene pol dneva. Potem je pa prižgal in kadil, še vedno oblepljen z obliži! Toliko o pomoči obližev... Podobna težava je pri hujšanju. Lahko se nabašeš vseh možnih riževih ploščic, zelenjave, sadja, hrskijev, shujševalnih napitkov, pa si lahko tik-tak masten okoli ust, ko pečenka v pečici zadiši! Odvisnost? Ne vem. Mogoče.
Tukaj sem napisal, kako bom tokrat začel hujšati ( Ja vem. Diete ne delujejo!). Poleg dveh krožnikov zelenjavne juhe na dan , sem dnevno pojedel še 1(otroško) pest kikirikija, kakšno jabolko, nektarino, korenje, paradižnik. V petek 31.08.2007 je tehtnica pokazala 113,5kg. Danes kaže 109,5kg. Ja, saj vem. Črevesje je malo bolj prazno. Nekaj malega se pa tudi že na obleki pozna. Zelenjavni teden se konča jutri. V soboto ze začne "ogljikohidratni teden". Testenine na tisoč in način. Špageti, makaroni, polžki, peresniki, .... . Kako jih bom pripravil? Kuhane bom vrgel na malo segretega olivnega olja, v katerem sem na hitro samo segrel kakšen strok sesekljanega česna. Za prste obliznit! Za "raznolikost" bodo skrbeli dodatki v olju. Enkrat česen, drugič žajbelj, nato rožmarin, kikiriki, kakšen list bazilike, peteršilj,.... V soboto pričnem tudi s tekom. Nekaj malega kje in kako bom tekel, sem napisal tukaj in tukaj.

Za tiste, ki vas zanima, še recept za mojo "shuješvalno" juho:
- 1 glava zelja
- 6 paprik
- 4 paradižniki
- 4 gomolji korenja
- 1 por
- 4 stroki česna
- 1 mala glave cvetače
sol, poper, paprika v prahu, Vegeta

Kako jo narediš? Nareži zelenjavo, vse skupaj (razen cvetače) vrži v lonec, duši, zalij z vodo in kuhaj do željene trdote zelenjave. Proti koncu dodaj cvetačo ( ta se rada razkuha), še malo pokujah in je. Dober tek.